



31 October to 2 November, 2024



DAY 1 – Thursday, 31 October 2024		
07:30-08:30	Registration	
08:30-08:35	Welcome and Introduction	Sawsan Abdel-Razig, MD, MEHP

PLENARY SESSION 1

08:35-08:45	Presidential Address	Lauren Sorce PhD, RN, CPNP-AC/PC, FCCM
08:45-09:15	Critical Care Ultrasonography Recent Guideline	Jose L. Diaz-Gomez, MD, FASE, FCCM
	Busting Kidney Myths in the ICU- Contrast	
09:15-09:45	Associated AKI	Dr. Sandra Kane-Gill

PARALLEL SESSI	ON 2			
	sopresso	ACK 1 - ADULT rs: Evolving Evidence and Emerging asopressor Administration Moderator:	TRACK 2 - PEDIATRIC Announcement of the Novel Phoenix Pediatr Criteria Moderator:	ic Sepsis
09:45-10:00			09:45-09:50	
A Multimodal App Norepinephrine a Speaker: Dr. Javie	nd Vasop	/hen Should We Reach Beyond ressin? (15mins)	Introduction and Project Overview (5mins) Speaker: Dr. Sameh Rabie Elsayed Ismail	Society of Critical Care Medicine
·			09:50-10:00	
		Society of Critical Care Medicine	Criteria for Pediatric Sepsis: A Historic Perspective P Systematic Review (10mins) Speaker: Dr. Rajesh Phatak	rovided by Society or Critical Care Medicine
10:00-10:15		TO SIGNAL DIA PROFESSIONE	10:00-10:10	The Mostane Care Processorius
Sooner or Later: When Should We Start to Add Vasopressors? (20mins)		ould We Start to Add Vasopressors?	What Pediatric Clinicians Expect in a Pediatric Sepsis (10mins)	s Definition
Speaker: Dr. Ralph Marktanner		nner	Speaker: Dr. Mohamed Salim Kabbani	Society of Critical Care Medicine
		Society of Critical Care Medicine	10:10-10:15 Development and Validation of the Phoenix Pediatri Criteria (5mins) Speaker: Dr. Vinay M. Nadkarni	c Sepsis Society or Critical Care Medicine
10:15-10:35			10:15-10:25	The residence Care Professionals
Ditching the Central Line: When Is a Peripheral IV Enough for Vasopressor Administration? (20mins) Speaker: Dr. Tarig Omer		·	Stakeholder Consensus and Controversies in Develo the New Phoenix Pediatric Sepsis Criteria (10mins) Speaker: Dr. Mohamad-Hani Temsah	pment of Society of Critical Care Medicine
			10:25-10:35	THE SET PERSONNEL
		Society of Critical Care Medicine	Operationalizing a Sepsis Definition for Children: The but Act Locally (10mins) Speaker: Dr. Kesava Ramakrishnan	Society of
10:35-11:00	Official	Inauguration	Speaker. Dr. Nesava Namakrisiman	Critical Care Medicine The Internals Care Professionals
11:00-11:20		Exhibition Visit & Networking		
		,		





31 October to 2 November, 2024

Dusit Thani Abu Dhabi, UAE



PARALLEL SESSION 3

TRACK 1 - ADULT At the Nexus of Acid, Oxygen, Dialysis, and Ventilation: The Patient with Kidney and Respiratory Failure Moderator: 11:20-11:40	TRACK 2 - PEDIATRIC Controversies in the Delivery of Continuous Renal Replacement Therapy in Children Moderator: 11:20-11:40
Severe Acidemia and Hypoxemia in Kidney and Respiratory Failure: The Intensivist's View (20mins) Speaker: Dr. Michael Connor	Anticoagulation in CKRT: Are We Spoiled for Choices? (20mins) Speaker: Dr. Ira M Cheifetz
Society of Critical Care Medicine	Society of Critical Care Medicine
11:40-12:00	11:40-12:00
Clinical Outcome of Antimicrobial Dosing in Patient receiving renal replacement therapy (20mins) Speaker: Dr. Wasim S. El Nekidy	Liberation From CRRT: Is It an Art or a Science? (20mins) Speaker: Dr. Nada Aljasim
کلیفلدند کلینك أبوظین Cleveland Clinic Abu Dhabi	
Brought to you by MAZ	Society of Critical Care Medicine
12:00-12:20	12:00-12:20
A Vision for Interdisciplinary Care for Patients with Kidney and Respiratory Failure (20mins) Speaker: Dr. Chiekh Abou El Maali	Are There Any Quality Indicators That Can Be Used to Assess the Efficiency of the CKRT Program? (20mins) Speaker: Dr. Vijay Srinivasan
12:20-12:40	"Citical Calle Recoluble
Pending Topic: Speaker: Dr. Lama Hisham Nazer	
12:40-12:50 Panel Discussion	
12:50-14:00 Lunch Break	

PARALLEL SESSION 4

TRACK 1 - ADULT

12 (or So) Steps for Putting "Happy" Back in "Happy Hour": Strategies for Alcohol Withdrawal Moderator: TRACK 2 - PEDIATRIC
Extubating the Pediatric Patient
Moderator:





31 October to 2 November, 2024

Dusit Thani Abu Dhabi, UAE



14:00-14:20	14:00-14:20
Phenobarbital: Taking the Molotov out of Your Cocktail (20mins) Speaker: Dr. Hussam Elkambergy	Best Practices for Spontaneous Breathing Trials (20mins) Speaker: Dr. Maike Schumacher
Society of Critical Care Medicine	Society of Critical Care Medicine
14:20-14:40	14:20-14:40
Ketamine, Gabapentin, and Dexmedetomidine: Fancy Like a Tiny Umbrella or Muddled Herbs (20mins) Speaker: Dr. Umair Ansari	Readiness for Extubation Beyond the SBT (20mins) Speaker: Dr. Anas-Alwogud A. Abdelmogheth
Critical Care Medicine 14:40-15:00	14:40-15:00
Neuroclinical Care Lecture Speaker: Nimeh Mamoud كليمللند كليفلان أبوطس المحالية كليفلان أبوطس المحالية الموطس المحالية المواطنية الموطس المحالية المواطنية المواطنية المواطنية المواطنية المحالية المواطنية	Predicting, Preventing, and Treating Post-Extubation Upper Airway Obstruction (20mins) Speaker: Dr. Jihad A. Zahraa

PARALLEL SESSION 5		
TRACK 1 - ADULT		TRACK 2 - PEDIATRIC
Moderator:		Moderator:
15:45-16:15		15:45-16:15
Year in Review Pulmonary (30mins)		Year in Review Pediatrics (30mins)
Speaker: Dr. Fadi Hamed		Speaker: Dr. Nada Aljasim
16:15-16:45		16:15-16:45
Year in Review Anesthesia ((30mins)		Year in Review Pediatrics (30mins)
Speaker: Dr. Yasser Zaghloul		Speaker: Dr. Hubert Hon
16:45-17:05		
Control of Reparatory drive and ECMO Patient		
(20mins)		
Speaker: Dr. Ihab Ahmed		
17:05 End of Day 1		





31 October to 2 November, 2024

Dusit Thani Abu Dhabi UAF



DAY 2 – Friday, 1 November 2024		
07:30-08:30	Registration	
08:30-08:35	Welcome and Introduction	Master of Ceremony

PLENARY SESSION 6

	The Role of Critical Care Professional in	
08:35-09:05	Allocation of Resources	Dr. Tamas Szakmany
	Surviving Sepsis Campaign. Current Sepsis	
09:05-09:35	Guidelines	Dr. Javier Perez

TRACK 1 - ADULT	TRACK 2 - PEDIATRIC
Fluid, Fluid, All Around, and Not a Drop to Drink! Current Fluid Controversies and Novel Therapies Moderator:	Moderator:
09:35-09:50	09:35-09:50
To Flush or Not to Flush: Historical Pearls and Faux Pas of Fluid Therapy in the ICU (15mins) Speaker: Dr. Jihad Mallat, UAE	Topic Title: Matigating Latrogenic Harm 2022 (15mins) Speaker: Dr. Mamdouh Swilem
Society of Critical Care Medicine	,
09:50-10:05	09:50-10:05
Timing of dialysis in the ICU (15mins) Speaker: Dr. Michael Connor, UAE	Topic Title: Overview TAXI CAB Methodology and Guidelines 2022 (15mins) Speaker: Dr. Mohamad-Hani Temsah
10:05-10:20	10:05-10:20
Challenges of Bedside Care for the Anasarcic Patient (15mins) Speaker: Dr. Yasser Sakr, UAE Society of Critical Care Medicine	Topic Title: Plasma and Platelet Transfusion Strategies 2022 (15mins) Speaker: Dr. Ira M Cheifetz
10:20-10:35	10:20-10:35
Raisins and Cacti: Maintaining ICU Patients in a State of Dryness (15mins) Speaker: Dr. Ahmed Taha, UAE	Topic Title: Research Priorities & Implementation 2022 (15mins) Speaker: Dr. Jihad A. Zahraa
10:35-10:45 Panel Discussion	
10:45-11:00 BREAK Exhibition Visit & Networking	





31 October to 2 November, 2024

Dusit Thani Abu Dhabi UAF



PARALLEL SESSION 8

Fu de est	TRACK 1 - ADULT	TRACK 2 - PEDIATRIC
Endocri	ne Emergencies: When Zebras Are Real Moderator:	Moderator:
11:00-11:20		11:00-11:20
*	d Myxedema Coma (20mins)	Topic Title: Non-invasive and Invasive Hemodynamic
Speaker: Dr. Mich	ael Rodgers, UAE	Monitoring (20mins) Speaker: Dr. Sameh Rabie Elsayed Ismail
		speaker: Dr. Samen Rable Elsayeu Ismail
	Society or Critical Care Medicine	
11:20-11:40	100000000000000000000000000000000000000	11:20-11:40
DKA/HHS (20mins)	Topic Title: Incorporating point-of-care ultrasound
Speaker: Dr. Moh	ammed Nassef, UAE	use into pediatric ICU clinical practice (20mins) Speaker: Dr. Adam S. Himebauch
		speaker. Dr. Adam S. Hillebauch
	Society of Critical Care Medicine	
11:40-12:00		11:40-12:00
Adrenal Crisis and Excess (20mins)		Topic Title: Point of Care Ultrasound in Pediatric
Speaker: Dr. Amr Aboulela, UAE		Shock (20mins)
		Speaker: Dr. Sameh Rabie Elsayed Ismail
	Society of Critical Care Medicine	
12:00-12:30	Panel Discussion	
12:30-14:00	Lunch Break	

TRACK 1 - ADULT Critical Care Management of the Liver Failure Patient: What the Intensivist Should Know Moderator:	TRACK 2 - PEDIATRIC Moderator:
14:00-14:20	14:00-14:20
Critical Care Management of the Acute Liver Failure Patient (20mins) Speaker: Dr. Khaled Ismail, UAE	Topic Title: Preventing Healthcare-Acquired Harm in the PICU (20mins) Speaker: Dr. Mamdouh Swilem
Society of Critical Care Medicine	





31 October to 2 November, 2024

Dusit Thani Abu Dhabi, UAF



14:20-14:40	14:20-14:40
Extracorporeal Liver Support for the Failing Liver (20mins)	Topic Title: Point of Care Ultrasound in Pediatric
Speaker: Dr. Rahul Nanchal, USA	Cardiac Arrest (20mins)
	Speaker: Dr. Adam S. Himebauch
Society of Critical Care Medicine	
14:40-15:00	14:40-15:00
Liver Transplantation in Acute-on-Chronic Liver Failure: Selection	Topic Title: Gut microbiome in pediatric critical illness - what
Issues (20mins)	is it & does it matter? (20mins)
Speaker: Dr. Ahmed Mukhtar, Egypt	Speaker: Dr. Vijay Srinivasan

Society of Critical Care Medicine

	TRACK 1 - ADULT	TRACK 2 - PEDIATRIC
Changing Heart Failure to Heart Success Moderator:		Moderator:
15:45-16:05		15:45-16:15
Heart Failure Thera	apies (20mins)	Topic Title: Neuroprotective Strategies (30mins)
Speaker: Dr. Walid	d Ahmed, UAE Critical Care Medicine	Speaker: Dr. Mohamed Salim Kabbani
16:05-16:25		
Extracorporeal Oxygenation (20mins)		
Speaker: Dr. Vivek	Kakar, UAE	
	كليمالدند كلينك أبوطلس Cleveland Clirica Abu Dhabi الصوريعة ده بعد المعالم ال	
16:25-16:45		16:15-16:45
	Assembly Instructions: How to Implement	Topic Title: Difficult Airway Management in the PICU
Changes in Therapy		(30mins)
Speaker: Dr.Umar Khan, UAE		Speaker: Dr. Mohamad-Hani Temsah
	- 1	
	Panel Discussion	
17:00	End of Day 2	





31 October to 2 November, 2024

Dusit Thani Abu Dhabi UAF



DAY 3 – Saturday, 2 November 2024		
07:30-08:30	Registration	
08:30-08:35	Welcome and Introduction	Master of Ceremony

PLENARY SESSION 11

08:35-09:05	The use of simulation in education and training	Dr. Gregory H. Botz
	Contemporary Qualitative Echo Assessment of	
09:05-09:35	Right Ventricular Function	Dr. Jose L. Diaz-Gomez

PARALLEL SESSION 12	
TRACK 1 - ADULT	TRACK 2 - PEDIATRIC
Moderator:	Moderator:
09:35-09:50	09:35-09:50
Topic Title: Nutrition challenges in ICU (15mins) Speaker: Sheren Aassib	Topic Title: Transfusion Thresholds in Critically III Children (15mins) Speaker: Dr. Mohamed Salim Kabbani
09:50-10:05	09:50-10:05
Topic Title: Ethical challenges in ICU Care (15mins) Speaker: Sadaf Malek	Topic Title: Drug Dosing Considerations in Acute Kidney Injury and Renal Replacement Therapy (15mins) Speaker: Dr. Anas-Alwogud A. Abdelmogheth
10:05-10:20	10:05-10:20
Topic Title: VV ECMO for ARDS (15mins) Speaker: Dr. Vivek Kakar	Topic Title: Phenotyping Sepsis-Induced Multiple Organ Dysfunction Syndrome (15mins) Speaker: Dr. Kesava Ramakrishnan
10:20-10:35	10:20-10:35
Topic Title: Anticoagulation Agents, Coagulation Monitoring, and Reversal of Anticoagulation (15mins) Speaker: Dr. Bassam Atallah, UAE	Topic Title: Anticoagulation Considerations for Pediatric ECMO (15mins) Speaker: Dr. Ira M Cheifetz
10:35-10:45 Panel Discussion	
10:45-11:00 BREAK Exhibition Visit & Networking	





31 October to 2 November, 2024

Dusit Thani Abu Dhabi, UAE



PARALLEL SESSION 13	
TRACK 1 - ADULT	TRACK 2 - PEDIATRIC
Moderator:	Moderator:
11:00-11:20	11:00-11:20
Topic Title: Medication dosing in AKI & CRRT (20mins) Speaker: Dr. Sara Nikravan, USA	Topic Title: Complications of Vascular Access Devices (20mins) Speaker: Dr. Rajesh Phatak
11:20-11:40	11:20-11:40
Topic Title: CRRT best practices (20mins) Speaker: Dr. Michael Lanspa, USA - recorded	Topic Title: Pediatric Vascular Neurological Controversies (20mins) Speaker: Dr. Martin C.J. Kneyber
11:40-12:00	11:40-12:00
Topic Title: Fluid management in the critically ill (20mins) Speaker: Dr. Jonathan Sevransky USA - recorded	Topic Title: Pharmacologic & Mechanical Therapy for Pediatric Heart Failure (20mins) Speaker: Dr. Mohamed Salim Kabbani
12:00-12:30 Panel Discussion	
12:30-14:00 Lunch Break	





31 October to 2 November, 2024

Dusit Thani Abu Dhabi UAF



PARALLEL SESSION 14

TRACK 1 - ADULT	TRACK 2 - PEDIATRIC
Moderator:	Moderator:
14:00-14:20	14:00-14:20
Topic Title: Optimizing Outcomes for Dialysis-dependent AKI (20mins) Speaker: Dr. Sergio Zanotti, USA	Topic Title: The 2017 Nutrition Guideline (20mins) Speaker: Dr. Anas-Alwogud A. Abdelmogheth
14:20-14:40	14:20-14:40
Topic Title: Highlights of the 2024 Stress Ulcer Prophylaxis Guidelines (20mins) Speaker: Dr. Sandra Kane-Gill, USA	Topic Title: Ventilator Waveforms (20mins) Speaker: Dr. Jihad A. Zahraa
14:40-15:00	14:40-15:00
Topic Title: Intra-Abdominal Hypertension and Abdominal Compartment Syndrome(20mins) Speaker: Dr. Sherif Afifi, USA	Topic Title: Chronic Critical Illness/Medical Complexity in the PICU (20mins) Speaker: Dr. Utpal Bhalala

	TRACK 1 - ADULT	TRACK 2 - PEDIATRIC
	Moderator:	Moderator:
15:45-16:15		15:45-16:15
Topic Title: Glycemic Control into the Third Decade (30mins) Speaker: Dr. Mohammed Amari		Topic Title: Thrive and the ABCDEF Bundle (30mins) Speaker: Dr. Vinay M. Nadkarni
16:15-16:45		16:15-16:45
Topic Title: Update: Fluid Management in the ICU (30mins) Speaker: Dr. Rehan Haque		Topic Title: Procedural Sedation (30mins) Speaker: Dr. Martin C.J. Kneyber
16:45-16:50	Closing Remarks	
16:50	End of Conference	